Kuntavaaliehdokkaina myös nuoria sipoolaisia
22.3.2025
Sipoon Kokoomuksella on upeat 41 kunta- ja aluevaaliehdokasta.
Mukana on niin tuttuja kuntapoliitikkoja kuin uusia kasvoja. Kokoomuksessa ollaan iloisia siitä, että näissä vaaleissa myös sipoolaiset nuoret ovat ryhtyneet ehdokkaiksi. Tervetuloa mukaan vaikuttamaan Lauri Korpimäki, Santeri Sanaksenaho ja Ella Sundqvist. Istuimme alas meidän uusien, nuorten ehdokkaiden kanssa juttelemaan koulutuksen hyvinvoinnin ja liikuntamahdollisuuksien kehittämisestä Sipoossa. Keskustelussa nousi esiin useita tärkeitä teemoja, jotka vaikuttavat suoraan lasten ja nuorten arkeen.
Kiusaamiselle nollatoleranssi
Kiusaaminen on yhä vakava ongelma kouluissa, johon on puututtava päättäväisesti. "Kiusaamiselle on oltava nollatoleranssi. Opettajilla täytyy olla selkeät valtuudet ja riittävästi resursseja pystyäkseen puuttumaan tilanteisiin heti", Ella painottaa. Erityisen tärkeää on ennaltaehkäisy – kouluille on taattava riittävä määrä kuraattoreita, psykologeja ja muita tukipalveluita, jotta kiusaamistilanteet voidaan havaita ja ratkaista ajoissa. Koulun henkilökunnalla on suuri vastuu kiusaamisen tunnistamisessa ja siihen puuttumisessa, mutta tämä työ voi olla henkisesti raskasta. Siksi on tärkeää, että heille tarjotaan riittävästi tukea ja koulutusta, jotta tilanteisiin voidaan reagoida tehokkaasti ja ennakoivasti.
Harrastukset ehkäisevät syrjäytymistä
Lasten ja nuorten syrjäytymisen ennaltaehkäisyssä harrastukset ovat avainasemassa. “Harrastusten ilmapiirin on oltava kannustava ja tilojen tulee tukea hyvinvointia. Samalla on varmistettava, että harrastukset säilyvät saavutettavina vähintään nykyisellä tasolla pitämällä niiden kustannukset kohtuullisina", Lauri kertoo. Harrastukset tarjoavat nuorille tärkeän yhteisön, jossa he voivat tuntea kuuluvansa joukkoon, saada tukea ja kehittää sosiaalisia taitojaan. Liikunta- ja muiden harrastusseurojen tukeminen onkin tärkeää. Se edistää sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia. Syrjäytymisen ehkäiseminen lähtee jo varhaiskasvatuksesta. Tässä kunnan sekä koulujen ja nuorisopalveluiden saumaton yhteistyö on keskeistä. Liikuntamahdollisuudet tulee myös huomioida kaavoituksessa. "Liikuntapaikkojen on oltava kaikkien saatavilla. Julkisen liikenteen kehittäminen on tässä yhteydessä ensiarvoisen tärkeää", Santeri toteaa. Liikuntaa ja ulkoilua on lisättävä myös päiväkotien ja koulujen arkeen, koska terveelliset elämäntavat juurtuvat jo varhaislapsuuden aikana. Hyvin hoidetut ulkoilureitit, kuten pururadat ja hiihtoladut ovat tärkeitä kuntalaisille - ja niiden kunnossapidosta on huolehdittava.
Panostuksia perusopetukseen
Laadukas perusopetus on kunnan tärkeimpiä vetovoimatekijöitä. Keskustelimme oppimisen tukipalveluista, erityisopetuksesta ja ruotsinkielisten oppimateriaalien riittävyydestä. "Peruskouluun täytyy panostaa. On hyvä muistaa, että näiden päätösten vaikutukset näkyvät vasta myöhemmin – juuri siksi ne ovat välttämättömiä", Lauri korostaa. Oppilaiden tukemiseen on varattava riittävästi resursseja, jotta jokainen saa tarvitsemansa tuen oppimiselleen. Tämän lisäksi on tärkeää, että opettajien hyvinvointiin panostetaan, sillä henkilökunnan pysyvyys luo oppilaille turvallisen ja tutun oppimisympäristön. Myös kielikylpyopetuksen merkitys nousi esiin yhtenä tärkeimmistä vetovoimatekijöistä. Sen säilyttämistä pidettiin ensisijaisena tavoitteena. Laadukas koulutus, toimivat tukipalvelut ja monipuoliset liikuntamahdollisuudet ei ainoastaan hyödytä nykyisiä kuntalaisia, vaan myös houkuttelee uusia lapsiperheitä muuttamaan Sipooseen.
Puhelinkielto ja opetusrauha
Me kannatamme puhelinkieltoa koulussa, sillä uskomme sen parantavan keskittymistä ja oppimisrauhaa. Kun puhelimet eivät ole jatkuvasti esillä, oppilaat pystyvät keskittymään paremmin opetukseen ja sosiaalinen vuorovaikutus lisääntyy välitunneilla. "Oppitunneilla pitää keskittyä oppimiseen ja välitunneilla jutella kavereiden kanssa – ei tuijottaa ruutua", Santeri mainitsee. Hän painottaa myös opettajien työn helpottumista, kun heidän ei tarvitse jatkuvasti puuttua puhelinten käyttöön. On kuitenkin tärkeää varmistaa ettei vanhempien ja lasten välinen yhteydenpito kärsi. Koulupäivän aikana ja erityistilanteissa on oltava selkeät ja joustavat käytännöt.
Lisäksi emme kannata avoimia koulutiloja. "Opetusrauha on kaiken perusta – luokkahuoneiden pitää olla oppimiselle rauhoitettuja tiloja, eikä seiniä tule poistaa tilaratkaisuja uudistettaessa", Santeri lisää.
Näiden ajatusten pohjalta haluamme jatkaa työtä paremman koulutuksen ja nuorten hyvinvoinnin eteen Sipoossa.

