Pelastustoimen resurssit on turvattava
30.12.2024
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen 1. vaalikausi kääntyy lopuilleen. On aika tarkastella, miten pelastustoimi on selvinnyt kuluneesta kolmesta vuodesta. Vaikka Itä-Uudenmaan Pelastuslaitos (IUPELA) onkin ollut nykymuodossaan alueen kuntien yhteinen pelastuslaitos jo vuosikausia, ei alku ole ollut helppo. Suurimpina riskeinä Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen toiminnalle on ollut rahoitus. Valtionhallinnon antama rahoitus ei perustunut lähtötilanteessa todellisiin riskeihin, sillä laskentamalli ei tunnista riittävästi alueemme valtakunnallisia riskikohteita kuten ydinvoimalaa ja öljynjalostamoa. Rahoituspohja on siis ollut alun perinkin riittämätön tarpeeseen nähden.
Valtionhallinnon tulisi korjata antamiensa lupausten mukaisesti Itä-Uudenmaan pelastustoimen rahoitusta vastaamaan todellisia riskejä sekä niiden vaikutuksia. Mikäli korjauksia ei tehdä ja rahoitus palvelutuotantoon on riittämätöntä, joudutaan väistämättä tekemään palvelutuotantoon ikäviä leikkauksia.
Hyvinvointialueen rahoitus on yleiskatteellista ja pelastustoimi onkin jäänyt huomattavasti suuremman sote-sektorin varjoon. Eri sektorien vastakkainasettelu ei tietenkään ole mielekästä, mutta tältä nykymeno vaikuttaa. Pelastus on pysynyt nöyrästi annetussa tiukassa rahoituskehyksessä, kun taas sote-puolella on jouduttu (ymmärrettävästi kylläkin) reippaasti kehystä venyttämään. Tämä on johtanut koko hyvinvointialueella budjetin ylittämiseen vv.2023–2024 yli 80 miljoonalla eurolla. Ylityksen takia hyvinvointialue on jo joutunut valtion erityistarkkailuun ja ilmeisenä uhkana on arviointimenettely ja siten oman päätöksenteon menettäminen.
Joulukuussa aluevaltuustossa hyväksytyssä talousarvioissa ja -suunnitelmassa pelastustoimessa jouduttiin tekemään ikäviä sopeuttamisia, kun pyrittiin ryhdikkäästi edes lähelle annettua kehystä. Koska IUPELA on ollut jo vuosia olemassa, on se joutunut vuosien saatossa useaan kertaan saneeraamaan itseään ja karsimaan toimintojaan. Nyt jouduttiinkin sitten jo menemään rajuihin henkilöstömenoleikkauksiin kuten koulutusmenoihin ja alalla usein ymmärrettävästi syntyvien ylitöiden rajoittamisiin. Keskustelussa oli myös vapaaehtoisten ns. sisarpalokuntien toimintaedellytysten supistaminen, mutta siihen ei onneksi tarvinnut vielä mennä. Vapaaehtoisuus (VPK-toiminta) on alueellamme tuiki tärkeää, sillä meillä toimii yhteensä 23 sopimuspalokuntaa vapaaehtoisperiaatteella.
Hyvinvointialueella säästötoimet ovat aivan välttämättömiä. Arviointimenettelyn lisäksi on näet pelissä myös lainanottovaltuus. Jos toimintaa ei saada positiiviseksi, ei hyvinvointialue saa ottaa lainaa tuleviin investointeihin kuten pelastusasemien rakentamiseen ja pelastuskaluston uusimiseen. Se olisi valtavan kurjistumisen tie.
Mutta, ei niin huonoa, ettei jotain hyvääkin. Nykyisessäkin taloustilanteessa IUPELA on tuottanut laadukkaita pelastus- ja ensihoitopalveluita alueemme asukkaille normien ja hyväksytyn palvelustasopäätöksen mukaisesti. Investointejakin on tehty. Sipoon Nikkilän uusi pelastusasema vihittiin käyttöön lokakuussa 2023 ja Loviisan pelastusaseman harjakaisia vietetään tammikuun lopussa 2025.
Seuraavana vuorossa olisi Sipoon Söderkullaan rakennettava pelastusasema, sillä pelastuslaitos ei tavoita koko aluetta säädetyssä ajassa – varsinkin kun Söderkullan alue on nopeasti kasvava taajama. Jos rahoitus järjestyy, voisi rakentaminen käynnistyä nykysuunnitelmien mukaan vuonna 2027.
Aluevaltuuston budjettikäsittelyssä kävi ilmi, että säästötoimet eivät ole kovin mieluisia varsinkin, jos ne kohdistuvat oman kunnan tai vaikutuspiirin osalle. Tämä on tietysti ymmärrettävää, mutta mielessä olisi pidettävä koko ajan pidemmän ajan näkymät kuten lainanottovaltuuden tarpeellisuus.
Pelastustoimen ja ensihoidon palvelut ovat asukkaille kriittisiä. Siksi toimialan resursseista on pidettävä huoli valtakunnallisesti ja hyvinvointialueella niin vuosibudjeteissa kuin pidemmälläkin sihdillä. Meidän on toimittava siten, että IUPELA:lla on toimintaedellytykset kunnossa tulevien huhtikuun aluevaalien jälkeen.
Tuomo Repo
Prikaatikenraali, evp sekä varautuminen ja turvallisuus- lautakunnan jäsen sekä ehdolla aluevaaleissa Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella.