Lapsille ja nuorille tukea arkeen ja kouluun - koulurauha on tärkeä tavoite
14.3.2025
Vaalikynästä | Lapsille ja nuorille tukea arkeen ja kouluun
Paikallispolitiikan konkari nostaa koulurauhan tärkeäksi tavoitteeksi
Sipoolaisten nuorten taustatekijät ja kasvuympäristö ovat hyvät, mutta Sipoon viimeisimmässä hyvinvointikertomuksessa kuitenkin käy ilmi, että lasten ja nuorten pahoinvointi on lisääntynyt. Erityisesti 8. ja 9. luokan oppilailla ja lukion 1. ja 2. luokan oppilailla ovat hyvinvoinnin tulokset heikentyneet ja ovat keskimäärin huonommat kuin koko maassa tai Sipoon vertailukunnissa.
Haasteita on ylipainon lisääntyminen ja vähäinen liikkuminen, mikä on ehkä yllättävää Sipoossa, missä liikuntaan on aina panostettu. Osa liikkuu paljon ja osa vastaavasti laistaa liikkumisen riemun. Mielenterveyspuolen haasteet ovat erityisesti tytöillä lisääntyneet. Tyttöjen haasteet ovat poikia suuremmat myös monella muulla kouluterveyskyselyn osa-alueella. Ongelmia lisää somen yliaktiivinen käyttö lieveilmiöineen. Onneksi hallituksen lakiesitys kännykän käytön rajoittamisesta oppitunnin aikana etenee kevään aikana.
Sipoossa on tartuttu toimeen ja lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistäminen on ollut valtuustokauden keskeinen strateginen painopiste. Sipoon kunta teki viisivuotisen sopimuksen islantilaisen Planet Youth- järjestön kanssa lasten ja nuorten hyvinvointia kokonaisvaltaisesti edistävän toimintatavan käyttöönotosta. Planet Youth-prosessin avulla Sipooseen rakennetaan ennaltaehkäisevän työn malli.
Tavoitteena on parantaa laajasti lasten ja nuorten tukea, estää kiusaamista ja syrjäytymistä sekä auttaa heitä löytämään omat vahvuutensa. Tavoitteen saavuttamisessa on tärkeätä laaja yhteistyö eri tahojen kanssa, kuten esimerkiksi neuvolan, opiskelijahuollon, liikuntaseurojen, musiikkiopiston, poliisin ja aseman lapset Ry:n kanssa. Hobari-toiminnalla ja etsivällä nuorisotyöllä on myös suuri merkitys.
Kouluissa, varsinkin yläkouluissa, on ilkivaltaa, kiusaamis- ja väkivaltatapauksia sekä varkauksia. Henkilökunnan opetus- ja kasvatustyöhön varatusta ajasta menee paljon työaikaa varkauksien, ilkivallan tekijöiden sekä kiusaamistilanteiden selvittelyyn oppilaita haastattelemalla ja muilla keinoin.
Kameravalvonta helpottaisi ongelmien ratkaisussa. Sipoossa on muutamassa koulussa käytössä tallentava kameravalvonta, mutta käyttöoikeudet ovat rajattu tarkasti. Kunnan tietoturvaohjeistuksen mukaan kameravalvonnan tallenteita saa käyttää vain, jos on tehty rikosilmoitus ja silloinkin vain poliisi voi niitä katsoa. Ilkivallan tekijät usein tietävät valvonnan puutteet ja siksi käyttöoikeuksien laajentaminen edistäisi rikosten ja muun vahingollisen toiminnan ennaltaehkäisyä.
Tietosuojalainsäädäntö ei ole estänyt muiden kuntien käyttöoikeuksien laajentamista toimivaan seurantajärjestelmään. Asia on järjestetty toimivammin muissa kehyskunnissa, esimerkiksi Vantaalla, Tuusulassa ja Keravalla, joista Sipoon tulee nyt ottaa mallia. Sipoossa pitää löytyä myös toimiva järjestelmä ja siihen resurssit.
Sipoon kokoomus teki aloitteen, missä esitetään kunnan tietoturvaohjeistuksen päivittämistä niin, että koulujen rehtorit ja muut nimetyt henkilöt voivat tarkkaan määritellyissä tilanteissa katsoa kameran tallenteita siltä osin kuin se asian selvittämisen vuoksi on tarpeellista.
Tärkeätä on saada Sipoon kouluihin oppimis- ja opetusrauha.
Kirjoittaja: Ari Oksanen, Valtuuston puheenjohtaja
